.

.

Thursday, February 3, 2011

Artist You Tube! :p


See who's on youtube!! hahaha. :p

Pemalas

Dalam diri setiap orang, pemalas tu memang ada! Pemalas ni pon ada jenis gak! Contohnya:

ni namanya pemalas kategori biasa, benda ni ada dalam diri kite semua!

ni pulak pemalas selepas makan, means setiap kali dye makan dye jadi malas, so org ada penyakit macam ni, dye tak boleh makan!dye kene diet jer memanjang!

yang ni pulak kategori pemalas masa depan, sebabnye, kalo dye sik temenung teringatkan masa depan dye, dye jadi malas, org cm ni kite tak boley tinggalkan dye sorg2, naty bile dye termenung, dye jadi malas, bile mak dye suh buat keje sikit, mula la alasan dye, ''penatlah mak, banyak keje nak buat ni'', penat apa? penat termenung? keje apa? keje termenung? 

yang type ni, aku tak tau la dye ni malas ke ap? tapi kalo cm tu jer cara dye panjat pokok.. lu pikirlah sendiri!




yang ni kategori pemalas pandai, waktu belajar dye tido, waktu org semua hafal, dye main kad, waktu buat assignment dye meniru, tapi asal exam markah nak gempak. ni aku namakan pemalas genius, tapi bahaya sikit org mcm ni, dye tak boleh buat kerja, tapi dye genius, ni kinda off, dye tido, bile dye time mengigau format or formula chemistry ke, korg salin lah ap yg dye mengigau tu, sangat2 berguna!

oh yang ni kategori pemalas cibai, uii, ni kene jumpe doktor pakar terus, tak de jalan lain...

yang ni pon aku ase kalo aku jumpe dye, bende pertama yang aku nak buat! aku nak lempang muke dye!! pemalas tahap ntah la, dah tak ada tahap dah ni!


escalator penddek mcm ni pon nak naik? sape yang naik, memang dsar ar ko pemals! nmpk dr azali lg! hahaha


ni lg satu, tentu2 pergi fitness tu nak jaga kesihatan korang, yang pergi naik escaltor juga tu nape? fitness pon satu, tak payah lah buat tangga mcm tu, tangga tu pon kosong je! membzir ruang pulak!


ohhh.. yang ni pemalas tahap undang bahaya! kalo lah dlm rumah tu still ada org lagi, agak-agaknya dye sempat tak nak selamatkan org tu! ello, pakcik air kalo satu arah jer, memang cepat padam api tu.. giler punya org!!


ya allah, ni lagi pemalas! naik kete nak bawak anjing tu jalan-jalan? nape tak bawak jer anjing tu masuk jer dlm kete lg best, dapat aircond, tak payah bukak2 tingkap!

tolong lah korang! jangan lah pemalas. unta padang pasir pon tak de malas sampi itu macam ok?



kat bawah ni ada video untuk orang pemalas! sape yang pemalas dinasihat kan jangan beranak ok? hahaha


bye!








Wednesday, February 2, 2011

ketawa! hahaha

ketawa is kinda of feeling too. ketawa mean happy or kinda of funny! ada ke dalam dunia, org yang tak pernah ketawa? ermm.. tipu, tak kan la tak ada yang ketawa, mesti ada la! even ketawa yang berunsur kan HIKPOKRIT! sering berlaku kan? di sekeliling kita? :)


orang kata ketawa ni penawar segala penyakit, ada tu kata ketawa ni boley kurang kan risiko sakit jantung, so, sape yang sakit jantung kena la banyak ketawa lah yer.. :D hahahah


kalau dikalangan pelajar pulak, orang tua2 ckp ketawa banyak sangat ni tak elok, hilang ilmu, rasenye betol, cube buat eksperimen, hafal formula add math, pas tu ge cari kawan2, then gelak besar2, balik dr gelak, cuba hafal formula tu, cnfirm korg lupe la! so, to student jangan mengilai banyak sangat la yer? ingat-ingat la diri tu. hehehe



hahhaha. permulaan ayat dengan gelak tawa, tapi apa pulak pandangan islam dengan ketawa ni, ustazah sekolah agama dulu ada cakap, rasullullah s.a.w kalo baginda ketawa, baginda cuma menunjukkan barisan gigi geraham baginda sahaja, baginda tidak akan ketawa berlebihan, baginda juga akan menutup mulutnya semasa ketawa, kerana ketawa yang berdekah2 itu adalah sifat syaitan! 

disini, ada cerita sedikit tentang ketawa dari pandangan islam! :) 

sedikit kisah mengenai ketawa (harap xterkeluar dari topik ) ketawa dimasjid gelapkan suasana dikubur moga kita sama2 ambil iktibar Renungan: Ketawa di masjid gelapkan suasana kubur DALAM Islam apa saja yang dilakukan biarlah bersederhana. Sesuatu perbuatan itu jika dilakukan dengan terlampau, biasanya akan membawa padah buruk. Begitu juga dengan ketawa. Kata orang, ketawa membuatkan hati seseorang itu riang. Ada juga pendapat bahawa ketawa penawar duka. Namun, banyak ketawa sebenarnya menjadikan hati semakin malap dan tidak berseri. Lampu hati tidak bersinar dan akhirnya terus tidak menyala. Hati juga tidak berfungsi lagi. Nabi Muhammad melarang umatnya daripada gelak-ketawa yang melampau batas. Ini kerana banyak ketawa menghilangkan akal dan ilmu. Barang siapa ketawa tergelak-gelak, akan hilang satu pintu daripada pintu ilmu. Kenapa dilarang ketawa berdekah-dekah? Dalam keadaan suka yang keterlaluan, hati kita lalai dan lupa suasana akhirat dan alam barzah yang bakal ditempuhi kelak. Dunia hanya tempat tumpangan sementara. Kita sedang menuju ke satu destinasi yang belum tentu menjanjikan kebahagiaan abadi. Sepatutnya kita berfikir bagaimana kedudukan kita di sana nanti, sama ada berbahagia atau menderita. Berbahagia di dunia bersifat sementara, tetapi di akhirat berpanjangan tanpa had. Penderitaan di dunia hanya seketika tetapi di akhirat azab yang berterusan dan berkekalan. Merenung dan memikirkan keadaan ini cukup untuk kita menghisab serta menyedarkan diri kita mengenai bahaya yang akan ditempuh. *Tertawa-tawa di masjid menggelapkan suasana kubur,* demikian ditegaskan oleh Rasulullah. Kita sedia maklum, kubur ialah rumah yang bakal kita duduki dalam tempoh yang panjang. Kita keseorangan dan kesunyian tanpa teman dan keluarga. Kubur adalah satu pintu ke syurga atau neraka. Betapa dalam kegelapan di sana, kita digelapkan lagi dengan sikap kita yang suka terbahak-bahak di dunia. Ketawa yang melampaui batas menjadikan kita kurang berilmu. Apabila kurang ilmu, akal turun menjadi kurang. Kepekaan terhadap akhirat juga menurun. Nabi pernah bersabda: "Barangsiapa tertawa-tawa nescaya dilaknat akan dia oleh Allah (Al-Jabbar). Mereka yang banyak tertawa di dunia nescaya banyak menangis di akhirat." Saidina Ali sentiasa mengeluh: *Jauhnya perjalanan, sedikitnya bekalan.* Walaupun hebat zuhud dan ibadat beliau, baginda merasakan masih kurang lagi amalan. Betapa kita yang kerdil dan malas beribadat ini sanggup bergembira 24 jam. Dalam hadis lain, Rasulullah bersabda, bermaksud; *Barang siapa banyak tertawa-tawa, nescaya meringankan api neraka.* Maksudnya mudah dimasukkan ke dalam neraka. Kita tidak pula dilarang menunjukkan perasaan suka terhadap sesuatu. Cuma yang dilarang ialah berterusan gembira dengan ketawa yang berlebihan. Sebaik-baik cara bergembira ialah seperti yang dicontohkan oleh Rasulullah. Baginda tidak terbahak-bahak tetapi hanya tersenyum menampakkan gigi tanpa bersuara kuat. Beberapa sahabatnya pernah berkata"Ketawa segala Nabi ialah tersenyum, tetapi ketawa syaitan itu tergelak-gelak."Diriwayatkan bahawa Rasulullah suka menziarahi orang sakit dan menghulurkan bantuan kepada yang memerlukan walaupun ketika baginda sendiri dalam kesempitan. Baginda amat menghormati tetamu juga tuan rumah. Justeru baginda tidak pernah kelihatan berlunjur walaupun di rumahnya sendiri, malah tidak pernah ketawa dengan kuat.Rasulullah adalah seorang insan yang sentiasa tersenyum dan suka menggembirakan orang lain. Sebarang kegusaran dan kehibaan hati akan disembunyikan sedapat mungkin agar tidak diketahui sahabat. Abdullah bin Harits menyebut: *Aku tidak pernah melihat seseorang yang sentiasa tersenyum melebihi Rasulullah.* Dalam sebuah riwayat lain menceritakan, ketika Rasulullah sedang berjalan tiba-tiba datang seorang lelaki lalu merentap baju baginda dengan kasar sehingga meninggalkan kesan koyak. Lelaki itu memohon kepada Rasulullah untuk diberikan kepadanya sedikit pemberian.Rasulullah sambil tersenyum terus memaafkan lelaki itu. Baginda sememangnya terkenal dengan sikap pemaaf walaupun kepada musuhnya. Ketawa pernah disifatkan sebagai *ubat jiwa*. Tetapi sesuatu ubat akan berubah menjadi racun apabila berlebihan. Imam Hassan Al-Banna pernah berwasiat janganlah banyak ketawa, kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu, selalunya tenang dan tenteram 


kalo nak lagi tau, click la link tersebut ok? 

so, balik-balik dengan ketawa kita tadi, kita ni punye macam2 ketawa, ketawa sampai sesak nafas, ketawa tak ingat dunia, ketawa mcm pontianak dan macam-macam lagi, pada nysa, happy lah macam mane korang nak happy, yang pastinya, jangan lah happy sampai lupe siapa pencipta kita.. :)



ok... BYE! hahahha...


Tuesday, February 1, 2011

Cara Mengatasi Boring?

Boring? ada apa dengan boring sebenarnye? Boring tu apa? binatang? or something macam semut atau gajah? by the way people, boring is feeling!


Felling yang rase macam tak tahu nak buat apa2, or somthing yang korang rase semu bende yg korang tak jadi n serba tak kene! ok, apa bende yang i nak buat kalau i boring? actually people before my uncle move in kat uma i, i boring nak mampos, sebab tak tahu nak buat ap. * before tu tak tahu blog ni apa* so, bile my uncle ada kat rumah! boley lah i main dengan anak-anak dye yang comel n kiut miut nie! 



so, bile dorang tak ada, banyak bende yang aku buat untuk overcome boring ni..!!
_facebook.. (bende yang banyak kali aku gdo ngn bf aku kos selalu layan org tak kenal, hehe)
_twitter (addicted sungguh dengan bende alah ni!, sama kesannye macam fb)
_youtube ( tengok bende alah2 yang pelik, ni pon lama2 boring jugak)
_blogger (kadanag tak tahu tajuk apa yang aku nak masuk dalam blog ni)
_tidur (mimpi yang indah)
_main masak-masak ( ni dah kategori tahap bosan nak mampos, aku main masuk jer dalam masakan tu, bijan tu pon aku goreng!!)
_bersenam n diet ( alkisah nye, ni kalau ada hati nak badan cm nasha aziz, 2 hari jer bertahan, pas tu aku makan balik)
_mesagging (mesej with my boyfie, p tak boleh pakai gak, bz jer memanjang)
_decorate bilik (ni kes jadi pereka hiasan dalaman yang tak bertauliah,bile kawan-kawan aku dtg rumah, semu gelakkan hiasan bilik aku, wakaka)


aku pon tak tahu napa aku letak picture nasha aziz ni! sebab BORING! hahaha

sebenarnye, banyak lagi bende yang aku boley buat waktu boring! bukan list yang kat atas tu jer! contohnye! 

_belajar memasak dengan nenek- malas
_kemas rumah yang macam tongkah pecah- malas
_mop lantai- malas
_bercucuk tanam-malas
_lipat baju yang dah macam gunung everest- malas

aku pon tak tahu apa yang aku rajin, so pokok nye semu malas, kite masing-masing mesti lah ada cara masing-masing nak mengatasi boring kan? tak ade cara scientific nye boley mengatsi boring, search kat internet pon semu cara mengatasi boring yang ada dalam blog dorang kat nuffnang! its okay, korang pi la cari cara mengatasi boring korang senidri ok?

bye! 



boring betollah tajuk blog kali nie!