.

.

Saturday, August 27, 2011

Blog Yang Buat Saya Nak Berblog.

Kalau nak dipendekkan lagi tajuknya, bolehlah dikatakan sebagai Blog Inspirasi Saya. Tapi, sebabkan rasa tajuk tersebut tersangatlah skema sehingga membuatkan Cikgu Bahasa Melayu sekolah tertarik untuk membaca seterusnya memberi markah diruangan komen. Rasanya tak perlulah sampai macam tu. Blog Nysa Sarah hendaklah dikenali sebagai blog yang sempoi dan bukannya materialistik. Cheh Wahhh!! Sorry cikgu.

Sebelum kita terus mendalami tajuk tersebut. Ni nak habaq ni, last week kan ada habaq tengah download cerita korea kan? By the way, citer tu dah complete download dari episode 1 hinggalah episode 24. Yippiiii. the great news is, dah tengok drama korea tu sampai habis dalam masa lima hari. Hebat tak Kek Nysa ni? hahaha. Hebat sungguh. Sanggup stay up sampai kol 4 pagi hari-hari nak tengok drama ni. Dah tu pergi kerja dengan mata yang macam panda. Panda tu cute lah jugak. Aisssshhh. Tolong saya Loreal Eye Defense. Awwww.

Tak kisahlah memandangkan semalam hari terakhir bekerja. Tsk, Tsk. Sedih pulak mengenangkan hari terakhir bekerja semalam. Lepas ni kene lah grab gelaran student sebaik mungkin. Tsk, Tsk. Mengadap buku lagi. Tsk, Tsk. Oklah, lupakan kesedihan, grab segala keriangan. Hari ni, nak story blog siapa yang menjadi inpirasi dan reference kepada Nysa untuk berblog. Kiranya Nysa ni stalker la. so awas kepada anda yang mempunyai blog yang best2. Tapi jangan risau Nysa no copycats or copypanda.


Hanis Zalikha

Haruslah Kek Nis kita ni. Memandangkan nysa ni merupakan peminat blog dye. Makanya, before kelas setiap hari akan dibuka blognya untuk melihat perkembangan blog si cantik manis ni. Blognya sangat sempoi dan coool. Ayat yang digunakan pulak mengikut peredaran masa kaum sejagat yang sempoi dan sekutu dengannya. Setiap kali entry yang dibaca dari blognya pasti akan membuatkan nysa tersenyum dan ketawa sendiri. Wahhh. Bagai dilamun cinta dengan blog Kek Nis ni. Love you Kek Nis... I should't call you Kek@Kak, kita sebaya. Bulan lahir pun sama. Go Go Libra. Aja Aja! :)


She used to be my friend during my diploma. She is a good friend. Tapi Nysa sempat rapat dengan die waktu Sem 6. Anyway, she is a good blogger. i love her blog. Elegant, Smart, Smooth, Warm and Honest. Itu perkataan yang sesuai for Blog Farha. Dulu, rajin gak stalk blog minah ni. Hahaha. She looks happy in blogging. Macam blog tulah dunia die. Dan semua yang dikongsikan dalam blog tersebut merupakan hari-hari hidup dia yang sangat menarik hati. :)


WoNDeRFuL LiFe

Minah ni pulak merupakan anak sulung kepada kakak ibu nysa. hahaha. Kakak Sepupulah, tak payah nak complicated sangat. You see i was there in the header picture. Well, no one can detect me. :p Kalau ada siapa yang boleh detect nysa kat header picture Kek Nat ni, sila bagitahu. Anda akan memenangi hati Nysa Sarah. Chettttt! Fun, active, bersemangat, friendship, family and love dianugerahkan kepada Blog Wonderful Life. Bila tengok blog Cik Netty ni, hati berbunga riang seriang bunga sakura. :D

Banyak lagi blog yang menjadi inspirasi Nysa. Tapi, mereka ni merupakan among the reason nysa wujudkan Blog NysaSarah's story morry untuk tatapan umum. Bila pergi blog diaorang ni rasa nak berblog tu membuak-buak seperti lava gunung berapi. Ececehhhh. Lebih kuranglah. Diakhir entry ni, Nysa nak mengambil segala kesempatan yang ada untuk mengucapakan Selamat Hari Raya In Advance, memandangkan kesempatan untuk berblogging adalah limit sewaktu musim perayaaan. 

Kumpul Duit banyak-banyak. Then buat giveaway lepas tu jemput nysa untuk join lah ye? Hehehehehe. Sangat senang Hati hari ni. My ibu start nagging us to berkemas right now, so kene pergi ni. Before tu, nysa nak kongsi quotes yang menjadi favorite dan pegangan nysa semasa bergelar student. Here you go. 


Terima Kasih kepada rektor UiTM Melaka yang introducekan Quotes ni kat Nysa. 

Quotes ni sangat bermakna dalam hidup nysa.

Tak Faham quotes ni? Fikirkan sedalam-dalamnya. 

Bye, everybody. Love u olls. Mmmuaaahhh :) 

Saturday, August 20, 2011

For you to read!

Hey everyone! Seriously, i don't know what to talk about and i've no idea to share about with you this weekend. Because of I've already promised to my follower that i will update my blog once a week so, i have to figure out something to write. Untill yesterday, I still don't know what to say,so today, i think i just tell you what i'm doing this weekend so that you have something to read from my blog. 

So, what i'm doing this weekend? 

Technically, nothing. I'm just lay on my bed watching Friends for second times while texting with my boyfriend. Actually, from last week I fanatic to a Korean Drama on NTV7 everyday at 12 pm, Princess Hour. For those who love K Pop things, i'm very sure you know what the drama about. This is my first time watching the drama and my first impression said the drama is fantastic. However, i'm started watching this drama when the drama already on Episode 15, so the beginning of the drama i'm totally zero. 



So, i'm started asking people around me if they have downloaded the drama. The funny is, i'm asking my boyfriend to look for the drama with his friends. Hahaha. I totally forgot the possibility boys watching this K Pop things is 25%. Unfortunately, the result come out with very disappointed. 

My friend suggested me to download the drama by myself. The problem is, i'm never download a Drama before. So, i don't know where to start that. I just know to download something from you tube so, just try and error. I'm searching the drama at you tube and taraaaaaaa!! 





Yes, this weekend i'm downloading the drama by my self. Still in progress, I'm downloading episode 9 during i'm writing this entry. Now, i'm proudly say anyone from you want this drama.,You can get that from me. Totally. Complete. 

Or learning how to download that from you tube. 

I believe most of you know how to download something from you tube. Simple. 

Now, i can't wait to watch the drama from the beginning until the ending. Yipiiiiii!!! 

I know this time, my entry not fun to read but at least, i can write something for you this weekend. 

or giving you the idea what to do this weekend. :) Such a honor.

Saturday, August 13, 2011

Apa Yang Korang Buat Pada Malam Korang Cuti?

To be honest, i don't know what to talk about. I've been thinking 100 times in front of my lovely lappy. So lame. Finally, i do some research and this what i found!

Apa Yang Korang Buat Pada Malam Korang Cuti?

Work everyday and you got tired. Balik keje, terus tidur macam orang pengsan yang kalau kita lari dalam bilik dia then jerit ''api, api'' pun dye tak akan bangun. Forget it if you just wanna make prank to them. Not worth it. Korang tak akan dilayan. Harap Maklum.

hanya gambar hiasan
Tapi lain pulak kalo malam cuti dari berkerja. Ada je benda nak buat. Ya, saya berpengalaman dalan hal ini. Selepas merasa kepenatan mencari rezeki. Hari berehat merupakan hari yang berkualiti untuk melapangkan segala masa yang memang terlapang untuk mengeratkan silturahim dengan keluarga, sanak saudara, anak-anak buah, anak-anak kucing, boypren, dan semua yang ada kene mengena dengan diri. Kadang-kadang yang tiada kene mengena dengan diri pun akan dikena-kenakan. Mumbling!!!

Baiklah, ini merupakan antara benda yang saya lakukan dimalam hari bercuti.

Marathon Movies. Ini selalu dilakukan apabila tidak mempunyai idea nak dilakukan. Lepas satu movie sambung movie lain sampai muntah. Baring atas katil dengan comforter yang berlingkar atas badan serupa macam ular yang nak salin kulit. Bukak kipas kuat-kuat dengan tisu kat sebelah in case kalau movie tu sedih. Macam movie the hachiko a dog story, lepas tu marley and me. I wanna kill my self. Kenapa ending citer tu macam tu, the worse part, kena telefon rumah sendiri suruh adik hantar tisu ke bilik. Tsk, Tsk. Kemalasan yang melanda. 


Marathon TV Series. Benda yang sama dilakukan seperti marathon movies. Dalam satu hari je, korang boleh habiskan FRIENDS TV SHOW dari season 1 till season 10. Sebab kol 8 pagi sampai 11 malam, korang dok menghadap laptop sampai mata korang jadi sembap. The worst part, bila mak panggil. Keluar buat muka teruk, cakap pening kepala. Mana taknya, satu hari tak mandi tengok TV Shows tu. Euwww!!


Make up, try baju yang cntik-cantik, posing macam Hanis Zalikha. Ni tipulah kalo korang perempuan tak buat benda alah. siapa yang tak buat memang loser. Haha. Lepas tu malas nak cuci make up. Hang tidur dengan make up yang masih terlekat di muka anda. Seminggu kemudian, jerit macam org gila ''Ibu, bintik hitam!!!! Besarnya mcam tahi lalat''

Cari orang nak teman ko keluar besok. Buat senarai nama, lepas tu kategorikan kawan mana yang tak busy selalu or satu kepala. Lepas tu call ajak keluar besok. Then, mulalah tidur awal untuk dapat kan beauty sleep. Mana tahu jumpa Aaron Aziz waktu keluar besok. Muka kenalah segar. Tak dapat Aaron Aziz, dapat Harun Ajis pun boleh lah. 

hanya gambar hiasan

Sebenarnya banyak lagi aktiviti yang pelik-pelik dilakukan. Tapi dipendekkan atas sebab kemalasan untuk menaip lagi panjang. Makanya, kalau korang ada aktiviti korang sendiri. Sila-silalah mengomel di ruangan komen dibawah. Tiada paksaan. 

Aktiviti tu tak payah pelik sangatlah. :)

Tuesday, August 9, 2011

Tak Nak Puasa Tak Apa.

Okay kalau tengok tajuk memang Pertubuhan Agama Islam akan serang saya kat Rumah bawak Lap Top dengan Broadband suruh delete post ni. Tapi sabar tuan, sabar. Sila baca isi kandungan saya dulu. Hari ni saya bukak Web Cam nak amir gambar posing alah Hanis Zalikha tapi terus jerit ''ewww,ewww'' sebab nampak double chin sendiri. Kecewa yang teramat menonggeng-nonggeng. terus tekan click (x) kat atas. Tak sanggup nak tengok badan yang macam dipam-pam angin tayar kereta yang didapati di setiap petrol station berdekatan. Ya, saya pun tak tahu apa motif saya beritahu benda alah yang serba memalukan diri ini kepada anda. Tetapi ketahuilah, ia tiada kene mengene dengan tajuk diatas.

Sila regangkan segala kerutan didahi anda selepas membaca benda diatas dimana tiada kene mengena dengan tajuk yang diberi. Maka, balinglah segala Chickadees Snake yang lemau ke screen lap top anda menunjukkan kebodohan yang dilakukan ooleh saya. 

Diari hari ini. Ibu kejut sahur pukul 5 pagi,  dengan lemah longlai dan mata yang masih mamai lelap kaki melangkah ke dapur sambil terdengar nenek mengejutkan mak usu yang masih lena di toto yang empuk. Tapi dalam hati cakap kisah apa aku, nak makan sambal ayam ibu tambah cencalok cili padi yang kalau makan sepinggan memang tak cukup. Tengok badan pulak.

lepas makan sepinggan masih lagi berfikir untuk tambah sepinggan lagi tapi takut badan yang dah macam Panda. Mak usu pesan nak niaga hari ni pukul 11 pagi. Jadi terpaksa lah bangun pukul 10.30 pagi untuk berniaga di bulan Ramadhan yang panas terik segala bahang yang diserap oleh semua lemak didalam tubuh. Macam hari biasa, kena buat air soya. ya, soya itu dibuat oleh saya sendiri, Muka bangga. Tetiba uncle india sebelah kedai ni nak secawan air soya panas.  Tak kisah lah. bangsa asing, dye bukan pose pon.

Tibbe-tibe datang pak cik yang tak ada gigi cakap nak air soya ikat tepi sebab nak minum kat kedai Uncle. Siap beritahu sebabnya sekali kat sini. Rasa macam nak menjerit kat Pak Cik Yang tak sedar diri ni. "OIIII PAK CIK TAK PUASA KE?''' Tetapi memikirkan tak ada hak nak buat macam tu. Mendiamkan diri merupakan jalan terbaik.

Maka sepanjang hari pak cik ni melepakkkan diri di kedai uncle tersebut sambil menghembus asap rokok dan minum petang seperti hari biasa dengan perasaan yang langsung tak tahu malu. Rasa macam nak lari je kat Pak Cik tu, then cakap ''JAIM DATANG, JAIM DATANG'' . Tapi tak sampai hati. Mahu terkejut beruk heart attack pak cik tu kang.

Tak Nak Puasa Tak Apa, tu antara diri dengan tuhan. tapi boleh tak tunjuk respect sikit untuk orang yang berpuasa? People around you. Eye on you. Tak malu ke? I know, there must be reason why you are not fasting. Maybe you are sick. Maybe, because you are old. I do understand even my grandpa not fasting because he had diabetic and old. It's forgiven. Anyway, can't forgive if you eating in public. Depan bangsa lain pulak tu. Macam mana diaorang nak hormat kat Islam?

Ni tak, yang rasa malu saya pulak. Sebab few days ago, uncle tu tanya kat mak usu and saya kenapa kene puasa. After explanation yang berdasarkan islam. Dye boleh terima and senyum malu balik kat kiteoarng. But now, kiteorang yang kene senyum malu balik kat dye sambil tengok pak cik tua tu minum soya panas depan uncle. Rasa macam nak tarik roller tutup kedai tak nak niaga sebulan.

Malu yang teramat. Saya pun bukannya baik. Kadang-kadang terponteng jugak, Tapi ada reasonlah and haruslah pandai-pandai cover. Hormatlah orang yang berpuasa guys. Tak mintak banyak. Tak nak Puasa tak apa. Hal korang. Jangan kacau orang yang sedang buat pahala then jangan malukan islam depan orang yang bukan islam. Islam tu indah. Puasa itu wajib, tapi sakit yang memudaratkan diri diharuskan berehat dari berpuasa. tapi jangan lupa ganti, waktu sihat nanti. Sekian.

Thursday, August 4, 2011

Perempuan tak suka kalau lelaki...

Bila tetibe ada lelaki datang kat kita and says '''hye, can i ask you out sometimes?'' Rase jantung macam nak keluar and grab mana aiskrim yang nampak dan makan macam orang tak dengar apa yang mamat tu cakap. Dalam erti kata lain sorok perasaan suke tu or buat-buat jual mahal.  For guys yang lucky, minah tu akan cakap okay. For unlucky guys, minah tu akan cakap sorry, i already have someone.

Tapi jangan frust menonggeng tertonggeng 44 hari 44 malam. Tepuk dahi bertalu-talu kalo buat macam tu. Maybe ada minah lain yang lagi tebaik nak keluar dengan korang. Ffuuuhhh. Apa-apa pun satu hari nanti korang akan merasa juga pengalaman berdating ni. Haha. :D

Tetapi disini ada beberapa tips untuk korang yang nak berdating tu. Waktu berdating, Perempuan tak suka kalau lelaki...

Potong story perempuan tu and sambung pulak story korang yang panjang berjela menjala-jala.

Girl: I membesar kat singapore dengan father i, lepas tu..

Guy: Oh, i pernah pergi singapore, kat singapore bla...bla..bla.... bla...bla... Then, singapore tu ada ni kan bla...bla...bla...bla...U rasa diaorang patut tak bla....bla...bla.... Bagi cantikkan lagi.. Bla..bla..bla...

Muke beruk dengar lelaki byk bebel. 


Girl: Angkat handbag bla terus.

TO THE GUY.. Oiiiii!!! TAK COOLLL THOUGH!

lepas dinner ko cakap ko lupa nak bawak wallet. Lepas tu sengeh macam orang tak cukup Vitamin C.

Waiter: Semuanya RM50.50, sila bayar di kaunter depan ya encik?

Guy: Owh, murah je, eh, u nampak tak wallet i? Alamak, dalam poket i ada kad library je lah. U bayarkan dulu eh? hehe.

Muke buruk kera kena keluar duit tibe-tibe


Girl: Errrr.Sigh.

TO THE GUYY oiiiiii TAK MACHO THOUGH!!!!

janji amik pukul 10 pagi, tapi datang 2 jam lepas tu.

TO THE GUY oiiii TAK SMART THOUGH!!!

tak specific masa dan hari dating


girl: Bila nak ajak i kua?

Guy: Bsok kot. Naty i bgthu u jadi ke tak esok nak keluar?

-.-

TO THE GUY oiiii TAK BEST THOUGH!!

berlengah-lengah nak buat sesuatu urusan bersama


'' Ala, rileks ar, lepak rokok sebatang, kalau ada adalah tu, tak kemana wayang tu''

TO THE GUY oiiii TAK OKAY THOUGHHH!!!


buat keputusan drastik


''Jom kita nikah sekarang? Parents i dah setuju''

TO THE GUY oiii dah tak ada modal dah nak cakap apa. TAK APA-APA THOUGHHH!

ubah diri perempuan tu

''I tak suka rambut u warna hitam, i nak semua warna kelabu taik anjing lah okay? kalau u tak buat cam tu i tak nak love-love dengan u lagi''

TO THE GUY oiii APA-APA LAH

Untuk kepentingan wanita sejagat, saya disini merayu serta meminta kepada semua kaum lelaki supaya mengelak kan benda-benda diatas. Ini kerana, benda-benda diatas akan membuatkan tekak kami loya muntah 2 3 besen satu hari.


tolong ubah apa yang patut supaya kami disini senang berkata, '''Next time kita keluar lagi eh?'' or ''Saya suka keluar dengan awak, masa macam tak cukup je hari ni''

Okay? Eh, poning kepala eden.

p/s ye saya dah potong rambut. -.-

Muke cari pasal