.

.

Thursday, February 4, 2016

How to be supportive!

Tujuan entri ni di buat sebab i rasa pendekatan tentang "Being Supportive and Positive" tidak banyak pada warga Malaysia. Termasuk diri saya. Kalau tengok orang luar negara. If they do something and they found benda tu not suitable for them, they don't feel discourage. They will try again untill they can. Kawan and keluarga main peranan.

Few days ago, i tried roller blade. I've never tried it before. Cuba bayangkan! No skill no experience. Macam macam gaya aku jatuh. Kalau ada pertandingan jatuh paling bergaya. I boleh menang tempat yang paling atas. So 4 kali jatuh macam nangka. Sakit dia sampai sekarang terasa. Untill one point my ehem said

"Open that shoes. You can't play."

Balik rumah. Konon nak jadi anak manja yang disayangi bukan main mengadu.

"Ibu sakit jatuh main roller blade."

Tahu apa my mom cakap?

"BAGUS. Mainlah lagi. Dah tahu tak pandai main tu tak payahlah main."

I syak semua Asian Mom ni belajar kat sekolah yang sama. Cuma dia orang ni semua tak bagitahu kita je. Konsep tu sama ye.

But what happened kalau you all cakap kat luar negara?

They will said something like this

"Are you okay? It's okay. Normal beb ko jatuh first time main roller blade. Semua orang jatuh. Practice more. You will be okay". 

See the difference?

The positive responds and words makes people not feeling down. Especially to childrens.

Another example.

"I feel down hari ni, i kena marah dengan guest. This job sucks".

Negative responds: Ala. Semua kerja sama! Kerja i lagilah. Hari hari nak kena mengadap bos i. Bla bla bla blaaa.

Weyh orang tu tengah serabut pasal kerja dia. Yang nak buat perbandingan kerja kau dengan dia kenapa??

Mungkin boleh cakap macam ni.

Positive respond: I faham TAPI semua kerja sama je. You fikir apa yang you lalui right now cabaran buat you. Pengalaman buat you. So bila you tukar kerja yang lagi better, bila ada situation macam ni you dah tahu macam mana nak handle".

Lain?

"I rasa i gemuklah sekarang."

Negative respond: Memang weyh, you pakai baju ni nampak you macam badak sumbu dari jauh.

Biadap punya kawan. Bagilah ayat yang cantik sikit positive serta menyakinkan pasal saiz badan ni. Emo. Emo.

Positive respond: I rasa you mungkin tak sesuai pakai baju ni. If you selesa dengan diri you. You rasa confident you mesti cantik but if you rasa you kena kurus sikit. Jom exercise. You akan lagi nampak sihat and cantik.

Another..

"Jom jogging weyh tapi aku takut awal aku pancit"

Negative respond: Tahu tak pe. Nanti kang tak pasal pasal kena pergi hospital amik oksigen kang.

Positive responds: Tak pelah. Kita cuba sikit sikit. Kita letak target. Hari ni lari 50m je. Besok kita lari 100m. Lama- lama nanti kau mesti boleh jogging dari rumah kau ke KLCC.

Lahirkan rasa suka untuk memberikan kata-kata positive dan tunjukkan rasa supportive kepada orang disekeliling anda. Mungkin anda boleh menyelamatkan situasi yang tidak diingini yang mungkin berlaku.

Mungkin anda boleh menyelamatkan seseorang dari kemurungan akibat dari tekanan kerja.

Menyelamatkan seseorang dari memikirkan hal negative sehingga boleh memudaratkan diri.

Kalau positive dan supportive tu bukan diri anda. Jadikannya sebagai diri anda. Saya pasti ianya tak akan rugi. Insha allah.

4 comments:

Abdul Rahman Rahim said...

ini terbaik...mmg btol pon being supportive...bkn lg down kn org...cth nye...ko boleh ke nk niaga...nk buat kje dgn tgn ko sblah x kuat tu...nnti bila ramai org ko ngamuk plak...cth nye laa gitu...huhu support la skit...at least try laa...mne tahu rezeki ko kat situ...kn?

Unknown said...

trbaekkk la kak..mmg tu la hakikatnye ape yg akk create..huhu mngkin blh bg semangat kn kt cashier2 bayOu.. 😁

kyraryuka micka said...

trbaekkk la kak..mmg tu la hakikatnye ape yg akk create..huhu mngkin blh bg semangat kn kt cashier2 bayOu.. 😁

NysaSarah said...

Man: Please jangan rasa down. ignore this kind of people. Ramai orang kat Malaysia macam ni. hehe, Kalau orang ramai nanti kat kedai kau. Panggil aku, aku tolong, FOC. HAHAHA. Cuma belanja ayam seketul je, HAHA

KYRA: Mmg pon, lepas ni sama sama kita cuba jadi positive and supportive. org lain tak nak jadi tak apa! :)