.

.

Monday, April 11, 2011

Nota sebelum study Audit -.-

Seriously, tak tahu nak letak tajuk apa kat blog kali ni, wakakakaka. patutlah adik aku selalu berfikir jauh sebelum nak berblogging hehehe. rupe-rupenya susah nak fikir tajuk. okaylah, kali ni nak bincang pasal cara nak belajar biar faham dan tak tension. korang ada apa2 tips tak?? hahhaa. tolong bagitahu nysa sikit. lagi-lagi subjek membaca ni. fuhhh! membaca ni mengundang ketiduran gitu!

okay nysa ada tips yang mengarut sikit kalo nak belajar. so, kita tak tension dan cepat masuk. tips pertama!


belajar atas bumbung, atas bumbung ni oksigen banyak, so kite memang memerlukan oksigen untuk belajar yer. that's why jarang kita tengok sekolah satu tingkat jer, semua bertingkat-tingkat, sebab nak dapat oksigen lebih, tapi kalau sekolah bertingkat-tingkat, belajar bodoh jugak, itu maksudnya bukan oksigen tak cukup, oksigen terlebih lebih dalam badan, thats why aktif semacam sampai buat apa yang tak patut. contohnya; ponteng kelas, terlebih oksigen lah tu.

tips kedua:


highlight satu buku! disebabkan buku tu hitam putih, so tak seronok lah nak bacakan??? so, kita highlight semuanya!! hahahaha. so berminat lah sikit nak baca. warna warni kan? colourful ni boleh meningkatkan daya ingatan kita. so korang ge lah main kaler2 buku korang ok? eheem, kalo buku pinjaman SPBT tak payah lah sibuk korang nak kaler tak pasal kene maki dengan cikgu SPBT pulak. kalo korang buat gak, jangan salahkan blog nysa pulak lah ye? hahahaha..

ehemmmm...

tips ketiga:


baca buku dalam air, di sebabkan kita kat Malaysia ni panas kan? panas tak korang? berpeluh-peluhkan? erm, kita belajar lah dalam aiar ke, swimming pool ke, sungai belakang rumah ke, apa-apa lah, janji air. sejuk sikit badan kan? baru selesa sikit nak belajar, tak ade berpeluh-peluh yer tak? kalo nak cuba, sila beli buku kalis air lah ok???

tips keempat:


baca buku sama hari-hari, so, ingat la kan? hari2 baca buku n page yang sama, nysa confirm mesti korang ingat, hafal, n faham 1000% lah yer. sila la cuba, dari awal semester sampai final baca muka surat pertama jer hari-hari, jangan tukar muka surat! exam korang still fail because apa yang korang baca tu cuma table of content buku tu sahaja.

itu sahaja lah tips yang nysa ada untuk hari ni. sekian terima kasih, renung-renung kan dan selamat beramal. :DDD
 yeahhhhh!!!

hahahhahaha..

SELAMAT MENCUBA

okay bye! nak belajar audit!

No comments: