.

.

Saturday, May 28, 2011

Hantaran in Malay Wedding!

Guys, anyone getting married here? Come on. Most everyone getting married here including me. Fell in love, engaged, married and family. Three easy process through a real life. Most people doing that process and get headache to solve it. In Malay Wedding, we are popular with Hantaran Perkahwinan which is as a presents or gift form of money from Man Bride to Woman Bride. Thats it, korang tahu tak the real meaning of Hantaran Perkahwinan here? Yes, ia merupakan adat for our generation long time ago. It's not compulsory in Islam, malah ia hanya membantu Woman Bride getting ready for all necessary things related their wedding.


Tetapi, menjadi masalahnya sekarang! Mereka or People sudah mensalah tafsirkan maksud Hantaran Perkahwinan disini. They now very proud if Hantaran Perkahwinan mereka tinggi. They just want to show people yang their husband is a very rich men and has high position in Job! Dunia semakin canggih tetapi fikiran semakin kolot. 

Kita kahwin jom! 

Okay, berapa hantaran u nak bagi i? 

Maybe RM2000? Kita  buat kecil-kecilan je lah ya? Yang penting akad nikah! :)

Wait! What?? RM2000? Lembu nak akikah for my little sister dulu pun harga RM2000, u fikir i ni lembu ke? Go find someone else!

Tuuutttt.. Toink! Do you think kat atas ni patut jadi? Hantaran Perkahwinan merupakan satu hadiah IKHLAS dari pihak lelaki kepada pihak perempuan. IKHLAS, do you read that word? IKHLAS means berapa sahaja duit hantaran yang pihak lelaki wants to give you girl, you have to accept it without any offense! Tapi itu tak lagi jadi sekarang, masyarakat menjadikan nilai hantaran sesuatu perkahwinan sebagai DARJAT kemampuan PIHAK LELAKI dan KEHEBATAN majlis perkahwinan tersebut. 

Kau tahu berapa hantaran perkahwinan diaorang?

Entah, tak tahu pun. Berapa?

RM5000 je! 

Ha? sikitnya!! Suami dia tu mesti keja tak bagus tu. Orang lain semua zaman sekarang RM10000 paling kurang. 

Yeah. Do you see it? Tipulah kalau korang tak pernah dengar benda ni semua. I have admit it. Sometimes, i put high price if my boyfriend ask about that Hantaran Perkahwinan, but bila fikir balik. It does'nt make any sense. Ini cuma menimbulkan sifat riak dan menunjuk-nunjuk yang dihalang dalam Islam. So, to girls! Please thinks about it again. Kalau betul your boyfriend ask you to put value in Your Hantaran, letaklah nilai yang sesuai dengan kemampuan boyfriend anda. Ni bagi mengelakkan dia meminjam wang dan pecah amanah dalam melakukan tugasnya di pejabat. Jangan terlalu meminjam dalam perkahwinan, anak dah satu pasukan team bola pun tak habis hutang bayar hantaran perkahwinan 15 tahun lepas. Buat seksa badan je. Korang ingat korang kahwin dengan Putera William ke? Buka mata besar-besar tengok kemampuan bakal suami korang tu!!




To boys pula. Hantaran Perkahwinan ditetapkan oleh nenek moyang kita dulu untuk membantu pihak perempuan get ready dengan majlis perkahwinan dirumah nya. So, korang fikir-fikirlah sikit before nak menghulur duit hantaran tu, korang ingat kalau korang bagi RM200 cukup  ke untuk diaorang beli daging, ayam or ikan untuk buat lauk dijamu pada tetamu nanti? Duit hiasan pelamin korang lagi nanti, dan macam-macam lagi. So, kalau kat tangan korang just ada RM200 untuk buat hantaran, matikanlah dulu hasrat nak kahwin tu. Buat seksa anak dara orang je nanti! Jangan mengungkit di kemudian hari pula.

So what? You are getting married? Think about your hantaran again!! Pleaseeee!! 


Awww cantiknya hantaran warna silver black. Nampak elegen!

Demand pasal warna hantaran? It's okay. No offense at all. ;)

4 comments:

Cik RoSs said...

Kepada lelaki,seeloknya apabila dah mula bekerja tu..elok sangat la simpan duit untuk masa depan!

Jangan asyik bersuka-suki aje dan menghabiskan duit korang tu dengan make-up kereta atau beli apa2 keperluan yang tak ada faedah untuk korang dan masa depan!

So,kalau korang dah simpan duit dari awal bekerja,tak ada la susah kepala otak nak fikir duit untuk berkahwin.Kemudian,tak kan timbul soal wang hantaran perempuan mahal!!

Dan yang perempuan pulak,jangan letak wang hantaran tinggi.Cukup sekadar kemampuan di pihak bakal suami.Kena la fikirkan masa depan.

Kalau korang up harga wang hantaran,takut nanti lelaki buat loan dan tak akan habis membayar selepas kahwin dan bila dah ada anak2...

Siapa yang susah??So...fikir2kan..!!

nisa1069 said...

Yeay. betul tu cik ross. benda ni jadi kat bestfriend syg, i means diaorg dengan duit hantaran tu, tapi mulut dan fikiran org lain pula. The second situation kat atas tadi. Harap menjadi iktibar kat kita. :)

Amin. Btw, thanks baca. ;)

Atika Farha ;D said...

hahaha. ambooooi, dah nak kahwin ke babe?
best nii. kad kahwin jgn lupa okay!

nisa1069 said...

Hahaha, tak la babe. ni pasal hantaran yang dah melampau dah ni. tak suke la nk dengar. hehe. tu yang buat satu entry tu, ;)

Okay naty i bg kad kahwin, dont worry. :)