.

.

Friday, May 20, 2011

Ways to moving on!

Moving one is hijrah. Tahu hijrah apa? Tak tahu? Go find some dictionary of islam. Moving yang ditulis disinii is bukanlah something macam pack semua barang masuk dalam kotak then angkat atas lori drive pergi rumah baru, lepas tuh dah sampai rumah baru, kau berebut bilik dengan adik lelaki kau. Moving yang dibicarakan disini is moving forward in life. it's very difficult to do in our life, Ingat senang ke? Kau dah duduk dengan ikan aquarium dalam rumah kau tuh selama 10 tahun. Tiba-tiba, mak kau cakap kena pindahkan dia kat Kolam Pertanian Kerajaan sebab dia terlalu besar duduk dalam aquarium rumah kau. Haruslah rasa sedih, ikan kau yang kena move, kau yang melalak 40 hari 40 malam. Sila offer diri untuk diteranjang.

Moving on, is a simple thing, what it leaves behind is hard. Memang pun hard, malah kau akan jadi paranoid untuk teruskan hidup. Kat sini, kat bawah ni. Ada 9 ways to keep moving on, so bolehlah refer kat sini sesiapa yang nak move on. Termasuk aku. Disebabkan penat, i will narrow to 6 only.

Forget Regret

Regret? When something mistake we done in our past haruslah rasa menyesal. Kalau kau tak rasa menyesal, sah-sah kau bukan manusia, baik pergi check your DNA , mana tahu kau dah jadi Black Swan ke Hunter Dog ke? Nobody knows. Yes, regret haruslah buat kita rasa melalak, meraung-raung, menangis dan seangkatan dengannya berhari-hari. Tapi tak payah nak poyo sangat sampai seminggu dan bertahun-tahun. 2 hari sudah, lepas tu forget it and keep in smiling for the next day.

Learn From Failure

Yes, learn from failure. We already knows we have some failure in past life, kenapa still nak buat benda yang sama lagi. Contohnya, kalau nak pergi mengaji, lalu jalan depan rumah Pak Abu, tiba-tiba jatuh dekat satu lubang yang sangat besar. Besok nak pergi mengaji janganlah lalu situ, lalulah dekat rumah Pak Ali ke Pak Ahmad ke. Banyak lagi jalan nak pergi mengaji, kenapa nak jatuh dekat lubang yang sama jugak. That's failure. So, we have to learn from failure. Ni tak, besok kau asyik buat kegagalan yang sama je, sampai kau mati, bila masa kau nak forget kau punya regret? Confirm, you'll register at Tanjung Rambutan one day.

Ask For Help

Tak akan kat dunia yang serba indah ni, kau tak ada kawan langsung. At least pun, kau mesti ada Si Tompok, pet kesayangan kau. Kawan juga tuh. Ask some help from your friend to keep moving on in your life. Tak ada masalah, kawan akan tolong punya. Tak nak tolong pun, at least die tolong tengok or tolong gelakkan. Kalau ada kawan macam ni, kau amik batu besar pas tu baling dekat dia, pas tu kau lari jauh-jauh. Tak boleh pakai punya kawan.

Believe you are worthy

Yeah, ini paling penting. Whatever matter happens in your life, your friends stabbed you back ke, apa ke? Please do trust that you are worthy in this life. Ni payah sikit, ada jenis orang do not trust that they are worthy. So, terjadilah less confident, self esteem problem and masalah kemurungan yang teramat sehingga melemahkan keadaan mental seseorang. Ini sangat bahaya, kejadian bunuh diri yang selalu kat news tu korang ingat sebab apa? Sebab nilah!

Take 100% Responsibilty

Yang ni pulak kes tangungjawab. Sebagai contoh, amik pasal kes bunuh diri tadi, kalau korang bunuh diri, siapa yang nak amik responsibilty korang kat dunia ni? Mak bapak korang siapa nak jaga? Kerja-kerja korang siapa nak habiskan? Dah tu, kau fikir bunuh diri ni boleh selesaikan semua masalah kau kat dunia kan? Masalah kat akhirat kau ingat semua boleh selesai ke? Jawab! Jawablah. Responsibilty tu penting yo!

Trust

Do trust yang all happens for some reason. Ala, semua benda jadi ada hikmahnya. Renung-renungkan dan selamat beramal. Yeah!

No comments: