.

.

Sunday, May 22, 2011

How To Diet Fast?

Anybody here does not satisfied with your own shape? Do you think you are fat and chubby? Are you trying to be just like Ashley Greene body's shape? Just like this?


Isn't beautiful? 

Yes, saya salah seorang diantaranya. :( Uwaaa. When i'm looking my shape in a mirror. I'll said that's not me! Even my ibu always said ''stop eating so much,debab''. Sangat Dukacita -.-. So, today i list some tips for all of you yang berada dalam situasi yang sama dengan saya. Yes, a fews months lagi nak raya. Mestilah body kene cun kan? Is it important for you to tampil menarik tertarik kau memang gebooom!!? Yes, for certain people it is!

Many ways yang people use to make their weight lost in short time. Ada yang guna cara salah sampai tak makan berminggu-minggu dan sebagainya. Sila rujuk pakar or kalau malas pun search lah internet diet apa yang sesuai dengan tubuh badan kita. Here, i list some healthy tips i got from internet to show you diet sebenarnya taklah menyeksakan badan. It's fun actually. You can still eat your favourite food but in a small quantity.

10 Tips For Fast Weight Loss.



Drink 8-10 glasses of water

Not a week, not a month! Tapi a day! Korang kalau nak basuh baju kotor korang mestilah dengan air bersihkan? Same concept here, we have to drink more glasses of water a day because this helps to flush your  impurities and fat. Basuh kotoran dalam badan kita sekaligus membersihkan lemak yang terkumpul. Tapi janganlah pula minum air gas or air manis. Itu bukanlah membersihkan tubuh badan kita tapi menambahkan kotoran dan lemak yang sedia ada dalam badan kita. We have to drink air putih. Kalau dah bosan sangat dengan air putih pun, kita boleh subsititutekan dengan herba or green tea. 


Break up your meals into 5 or 6 smaller ones

Disini bukan bermaksud makan 5 or 6 times a day tu dalam kuantiti yang banyak. Kalau korang buat macam tu, sila berani tampilkan diri untuk diterajang. Setiap kali meal korang kena ambil dengan kuantiti yang sedikit juga makanan yang berkhasiat tinggi. This can helps you speed up your metabolism and not too hungry. Tahu tak kalau korang biarkan diri korang kelaparan, Itu boleh menambahkan lagi berat badan. 



Increase your vegetable and fruit intake

Fruit and vegetable is a real vitamin needed in our body. Kalau selama ni ada antara korang yang tak makan sayur, belajarkanlah diri untuk makan sayur yang berkhasiat tu. Belajar dengan siapa? Dengan kambing. Go ask the kambing macam mana dia boleh makan sayur-sayur tiap hari. That's why badan diorang slim melim. It's so good for your body and kambing's body.


Decrease you fat intake

Penah tak korang pergi McD lepas tu order ayam goreng then kau berebut Kulit Ayam Goreng dioarang yang crunchy tu dengan bf kau? Ya, saya selalu. Lepas ni korang kena bagi je Kulit Ayam Goreng tu kat diaorang tu sebabnya korang kena reducekan pengambilan makanan berlemak yang memang ada dekat dalam badan korang. Dah berlemak tu tak payah tambah lemak lagi! 


Exercise 30 minutes a day

Ya, jadual korang memang padat mengalahkan jadual Obama Presiden US. Saya faham, makanya there's no time for you all nak exercise. Exercise ni bukanlah bemaksud korang kena pergi gym, pas tu buat exercise kat sana then balik dah dapat 6 packs. Tak lah, maybe you can walk and play games with family such as Badminton or Tennis in front your house. That's exercise too. Kalau itu pun tak ada masa, korang keluar keje kol 7.30 am kan? Sebab masuk keja of courselah pukul 8 am. Saya cadangkan korang keluar rumah pukul 7 am lepas tu berjalan kaki selama 30 minit mengelilingi kereta anda sebelum pergi kerja. That's bad idea but at least you do the exercise for your diet. Selamat Mencuba!


Find a hobby

Go find some hobby to keep your hands and mind busy without thinking about unhealthy food. Yeay, macam saya sekarang ni akan bermain cityville game kat facebook dan menjadikan ia sebagai new hobby saya. Selain tu, berblogging juga boleh melupakan saya tentang dark chocolate vochelle yang saya beli tadi. Tapi sekarang dah ingat dah. -.-


Don't Eat Late Night Snack

Yeay, benda ni memang selalu saya buat waktu study dulu. Haruslah sentiasa lapar.-.- So, haruslah ajak kawan-kawan pergi 7- Eleven beli makanan tak berkhasiat untuk munch sambil belajar in a mid night. Tak Boleh Pakai! 


Listen to Your Body

Sila tampar diri sendiri kalau kau cakap body always told you to eat! That's not listen to your body instead you are listening to your ''nafsu makan''. Stop that habit! Body will tell you when it is full, hungry, stressed and tired. So, you have to learn the sign and obey it. Kalau it said it is full, then you have to stop eating and so on. 


Increase you fiber

What is fiber? Fiber is Serat. Okay, ini bukan kelas translating English. -.- fiber is one of those goods for your nutrients. It's contains in vegetable, fruits, grain and legumes. So, korang kenalah makan banyak benda alah ni. It's can lower your blood cholesterol, prevent diabetes and heart disease. In other words, diet yang kaya dengan serat akan membantu kita kehilangan berat badan dengan waktu yang singkat dan dalam masa yang sama mengamalkan gaya hidup sihat. Dah macam iklan kesihatan stesen RTM pula. -.-


Cleanses and detoxify 

Yeay, korang kena keluarkan duit sikit untuk beli vitamin yang dapat membuang toxic dalam tubuh kita sekali gus membolehkan tubuh kita berfungsi secara normal. 


Setelah kesemua tips diatas dapat anda ikut, makanya korang akan mendapat tubuh badan yang korang idamkan. Yes, memang cantik. No more perut buncit dan selamat tinggal kulit bermasalah! *tiba-tiba* -.-
Tapi, people the most important about beauty is inner beauty. Ukuran sebenar kecantikan berdasarkan kecantikan dalaman sesorang itu bukan pada shape tubuhnya :D

Okay, Bye!

4 comments:

KeY_riN said...

thank u for the info, hahaha

nisa1069 said...

welcome key rin. :D haha

nananaDya said...

anda ditag,kalo sudi join la ye

http://nananadya.blogspot.com/2011/05/sakinah-boutique-1st-giveaway.html

nisa1069 said...

okay. thanks nanaDya :)